Operació Stanbrook: 75 años del viaje del último bastión republicano camino del exilio [CAT]

exilioOperació Stanbrook: setanta-cinc anys del viatge de l’últim bastió republicà cap a l’exili

Una iniciativa civil commemora el viatge que van emprendre des del port d’Alacant fins a Algèria.

El 28 de març de 1939 salpava del port d’Alacant un vaixell de càrrega anglès, l’Stanbrook, amb més de tres mil republicans vençuts que fugien de la represàlies franquistes. Era l’últim bastió de la República que aconseguia embarcar cap a l’exili, tot i que a la majoria els esperaven, havent arribat a Orà (Algèria), els camps de concentració. Ara, per commemorar el setanta-cinquè aniversari de la gesta del capità del vaixell, Archibald Dickson, la iniciativa cívica i memorial Operació Stanbrook rememorarà l’odissea amb un nou viatge que farà aquell mateix trajecte. 

Durant aquell mes de març, amb les tropes franquistes havent ocupat tots els territoris, el port d’Alacant va esdevenir el punt d’eixida més important per als republicans, el punt de partença d’un llarg exili com el que emprengueren els tres mil refugiats de l’Stanbrook. El vaixell de càrrega no tenia pas capacitat, ni de bon tros, per a aquella gernació. Els refugiats s’amuntegaven per tots els racons de la nau. En una carta datada el 2 d’abril, el capità escrivia: ‘El nombre de refugiats embarcats feia pràcticament impossible que ningú pogués moure’s a la coberta. Malgrat les crides que vaig fer, no vaig aconseguir que els refugiats baixessin a les bodegues, tot i que més tard uns pocs hi van baixar i van deixar una mica d’espai, que era ocupat immediatament per més gent que pujava a bord.’ 

Artículo original en Vilaweb: VER